Hur viktigt är frukost?

Det finns ett talesätt som lyder ungefär: Ät frukost som en kung, lunch som en prins och kvällsmat som en prinsessa. Även om talesättet ger en liten skev bild, för hur äter egentligen en prinsessa, så är poängen att tyngden ska ligga på frukosten. Frågan är hur sann den bilden egentligen är. Mycket tyder på att det är långt viktigare hur mycket vi äter sett över hela dagen, och vad vi äter, snarare än när vi äter.

Att skippa frukost

Det finns förstås sådant som talar för att det är dumt att skippa frukosten. Är man van att äta frukost, blir ofta humöret dåligt och blodsockernivåerna gör huvudet trött. När det kommer till fysisk prestation är det däremot inget som talar för att en frukost innan morgonpasset gör nytta, tvärtom. Många tränar hellre med tom mage. Det är alltså långt mycket viktigare att man har ätit kvällen innan, än just före. En del forskning visar att de som skippar frukost ofta är överviktigare. Men vissa forskare hävdar att detta snarare har att göra med levnadssättet överlag. De som äter frukost är mer sannolika att leva ett mer strukturerat liv i övrigt. Många lever dessutom väldigt hälsomedvetet, utan att för den saken äta just frukost. Med en sund kosthållning kan man få både renare hy och andra hälsofördelar. Via Hudoteket finns produkter som hjälper till att hålla dessa vid liv.

Frukost eller bryta fastan

I grund och botten är frukosten tidpunkten då vi bryter ”fastan”. Av engelskans ord för frukost, break-fast, är detta lätt att härleda. Vissa bryter nattens fasta redan vid femtiden på morgonen, medan andra äter sin frukost vid elvatiden på dagen. Det är alltså svårt att hävda hur pass avgörande frukost egentligen är. Vad som däremot är viktigare, och lättare att jämföra, är det energiintag man får i sig per dag, och vad denna energi består av. Att undvika sötsaker och läsk, och istället satsa på grönsaker och hemlagade rätter, är ofta en bra väg att gå. Inom periodisk fasta, som är populärt bland många idag, skippar många helt enkelt frukosten, för att börja sitt ätfönster vid lunchtid. Detta kräver några veckor av tillvänjning, samt att lunch och kvällsmat är väl tillagade. Till syvende och sist är frukosten är trevlig stund på dagen, och för många den mest hälsosamma måltiden. Så visst är det för väldigt många en viktig ritual att hålla fast vid.