Tillskott och träning

När man tränar behöver man både näring och ta hand om sin kropp i form av återhämtning. Det finns idag en mängd olika tillskott och medel som hjälper till att hålla kroppen på toppnivå. Förutom musklerna, påverkas även huden och håret av att träna hårt och kan behöva lite extra omtanke. Här kommer några av de vanligaste tillskotten och lösningarna.

Protein för muskler

Ett av de absolut vanligaste tillskotten många som går främst på gym använder, är proteinpulver. Ofta blandas det ut i vatten eller mjölk. Tanken är att den som vill bygga muskler snabbt ska få i sig proteiner efter passen. Tyvärr marknadsförs proteinpulver ibland som ett måste, vilket det långt ifrån är. Men är det onödigt? Både ja och nej, är nog ett bra svar på frågan. Rätt använt för rätt person kan det vara en riktigt smart lösning. Proteinpulver gör i princip ingenting annat än vad protein i vanlig mat kan åstadkomma, men kan vara ett praktiskt alternativ. Och för många är detta en viktig aspekt. Det stämmer att efter ett hårt pass, kan det löna sig att snabbt få i sig näring för att fungera optimalt. Både kolhydrater och proteiner är bra att ha tillgängliga så fort det går efter ett gympass. Den som inte tränar mer än två dagar i veckan har sällan en särskilt stor effekt av att ta proteinpulver, men kan se det som vilket mellanmål som helst.

Medel för huden och håret

Hård träning sliter inte bara på musklerna, även håret och huden kan behöva tas hand om lite extra. När man duschar, ibland flera gånger om dagen för vissa elitidrottare, behövs extra milt schampo. Vintertid är det viktigt att man får i sig de mineraler som håret behöver och förutom ett balanserat näringsintag kan multivitamin vara på sin plats. Vintertid kämpar många öven med löss i håret, särskilt om man är i närheten av småbarn, något som kan sätta köppar i hjulet om man tränar på gym. Lösningen är ett milt lusschampo som gör att vi slipper de otäcka små krypen.

Proteinbars

Dessa proteinbars har verkligen blivit vanliga i affärerna. Det är heller inget fel att äta dem, och precis som proteinpulver är det frågan om extra protein, vilket kan behövas efter träning. Man får dock komma ihåg att de innehåller en del kalorier, många gånger inte särskilt mycket mindre än i en Snickers. Tycker man om dem kan det vara ett fungerande mellanmål, även om en banan och exempelvis ett kokt ägg kan fungera lika bra, med något fler andra fördelar, som vitaminer och fibrer.

Kaffe

En produkt som många använder och som har visat ge bra effekt är helt vanligt kaffe. Nu är inte heller kaffe en mirakelkur, men det gör oss ofta pigga och sägs enligt vissa öka förbränningen något. Även te innehåller ofta koffein och kan vara ett alternativ för den som inte gillar kaffe. Överdosering av kaffe ger för många en orolig mage och kan leda till sömnbesvär, så en bra väg är att använda det med måtta.