Rätt kost och vård för tänderna

Redan under den tidigaste barndomen får människor i Sverige kunskaper om hur tänderna sköts på bästa sätt. Regelbunden tandborstning, hygienprodukter som tandtråd och fluorsköljning och sunda kostvanor är alla viktiga komponenter för en bra munhälsa.

Hur väl du än sköter dina tänder kan det ändå hända att något går snett. Du kanske råkar slå av en tand eller plötsligt tappar en fyllning och då gäller det att snabbt få vård. Av den anledningen är det alltid smart att ha telefonnumret till bra tandkliniker var du än befinner dig. Det är väl värt att kolla upp information om hur du exempelvis kan snabbt få akut tandvård i Halmstad för att bli återställd kvickt och smidigt.

Håll tänderna vita och starka

Det både känns härligt och ser vackert ut med ett piggt, pärlvitt leende och det är något som alla kan uppnå. Allra viktigast är naturligtvis att hålla rent i munnen då en bra tandvårdsrutin är guld värd för att du ska hålla tänderna friska och fina. Det andra du kan göra är att undvika vissa livsmedel som är kända för att missfärga tänder, exempelvis kaffe, rödvin, mörka grönsaker och blåbär, eller åtminstone vara extra noga med rengöringen efter att du konsumerat dem. Se dock upp för ett vanligt misstag: att borsta tänderna för nära inpå intagstillfället. Direkt efter att du har ätit eller druckit, särskilt om maten innehållit syrliga eller söta ingredienser, påverkas PH-värdet i din mun vilket i sin tur kan mjuka upp emaljen tillfälligt. Av den anledningen bör du vänta minst en halvtimme med att borsta tänderna så att de hinner återhämta sig efter måltiden. Många experter rekommenderar till och med att du borstar tänderna innan frukosten för att få bort nattens bakterier och låta munnen kunna återhämta sig snabbare efteråt. Just vid frukost är det vanligt med syrliga juicer, varmt kaffe och söta saker som marmelad och müsli, och de är som bekant alla bovar i tändernas drama. Ytterligare ett bra råd är att minska på tillfällena som du äter och dricker annat än vatten och enligt de flesta tandläkare är det bäst att inte överskrida fem.

Undvik stress och oro

Det talas mycket om psykisk ohälsa och hur allt fler är drabbade av stress och oro på jobbet och i privatlivet. Visste du att det också kan påverka dina tänder? Stress kan till exempel påverka din sömn och få dig att gnissla tänder, samt att lättare falla för frestelser och att tröstäta. Under coronapandemin har också många undvikt att gå till tandläkaren, vilket i sin tur lett till att vissa människor går omkring med inflammationer och onödig smärta.

Att helt undvika stress är naturligtvis lättare sagt än gjort men om du vet med dig att du är lite orolig är det bra för hela dig, inklusive tänderna, att försöka göra något åt saken. Se till att planera dina dagar efter prioriteringsgrad och att försöka att inte ta på dig för mycket, att ge dig själv egen tid och att sova i ett lugnt och svalt rum – det kommer du och dina tänder må mycket bättre av.