Djupsömn, powernap eller meditation?

Återhämtning är viktigt för att må bra, men djupsömn är inte alltid nödvändigt för att få ta del av hälsofördelarna. En powernap kan räcka för att få kroppen att slappna av och meditation är också ett bra sätt att varva ner.

 

Stress är en vanlig orsak till att människor inte går ner i vikt. Kroppen lagrar stress och stresshormonet kortisol utsöndras när vi stressar eller inte återhämtar oss tillräckligt. Kortisol gör att kroppen lagrar fett och det hindrar även kroppen att förbränna fett – en ren överlevnadsprincip. Det funkar bra när man är i en nödsituation och när vi behöver spara på vår energireserv, men i dagens moderna samhälle behövs det knappast.

Sova eller vila?

Många har problem med sömnen. Åtta-tio timmars kvalitetssömn är ovanligt och därför lider många av sömnbrist.

En powernap är ett utmärkt komplement till för lite nattsömn utan att rubba dygnsrytmen. Men meditation funkar också bra för att få kroppen att slappna av och hantera stress. För den som inte kan sova mitt på dagen, men ändå behöver lite extra återhämtning kan det räcka med att ligga och lyssna på en ljudbok eller avslappnande musik. Huvudsaken är att kroppen kommer ner i varv, men det bästa är ändå att få en god nattsömn.