Slappa och gå ner i vikt samtidigt

Kroppen är ett komplext system där många faktorer bidrar till att vi ska må bra. En av dessa faktorer är återhämtning. Oavsett om vi äter och tränar hur bra som helst kommer kroppen ändå inte må bra om den inte får sin återhämtning.

När man tränar och är fysiskt aktiv bryter kroppen ner musklerna och återbygger dem igen under vilan och återhämtningen. Om vilan och återhämtningen uteblir eller om den inte blir tillräcklig, kan det leda till att träningen skadar kroppen istället för att bygga upp och stärka den. Att få in rätt mängd återhämtning i vardagen är därför superviktigt för att uppnå en god hälsa.

Gå ner i vikt med vila

En av de främsta faktorerna för att både gå ner i vikt och att ha en god hälsa är att ge kroppen den återhämtning den behöver. Om man tränar mycket måste man därför återhämta sig mer, både när det gäller sömn och att låta kroppen vila ifrån träning ett tag. Är man öm i musklerna efter träningspasset betyder det att man har överansträngt sig. Träning bör man därför vänta med tills träningsvärken har gått över.

Så länge man har träningsvärk betyder det att kroppen fortfarande håller på att laga ”skadan” som uppstod under träningen. Man skadar inte musklerna när man tränar, men genom ansträngning bryts musklerna ner och kroppen måste anpassa musklerna efter den nya ansträngningen genom att ”laga” och bygga upp dem.

Om man övertränar under en längre tid utan återhämtning, reagerar kroppen på samma sätt som vid stress – man slutar då förbränna fett.