Träna efter din kroppsstyp

Träning eller fysisk aktivitet av någon form är en viktig faktor för att gå ner i vikt och få bättre hälsa. Det skapar bättre blodsockernivåer och bygger upp musklerna och hjärtat, får igång ämnesomsättningen och kickar igång lymfsystemet.

I början kan träningen kännas tung och jobbig, men med lite envishet kommer kroppen börja belöna träningen genom att utsöndra hormoner som får dig att må bra av träningen så att du vill fortsätta.

Att röra på sig är bra för alla kroppens funktioner, exempelvis:

– hjärnkapaciteten

– ämnesomsättningen

– hjärtat och musklerna

– blodsockernivåerna

– lymfsystemet

Anpassa träningen efter dig själv

För att lyckas med din träning gäller det att hitta en träningsform som passar dig och din kroppstyp. För att vilja fortsätta med träningen bör du göra något som du tycker är roligt och enkelt. Tycker du att gym är tråkigt är det bättre att gå en promenad eller träna hemma. Många träningsformer är både gratis och går att göra utan gym eller instruktörer.

Det är även viktigt att du inte går ut för hårt i början. Om ditt mål är att jogga bör du börja med att promenera och successivt bygga upp din kondition och muskelmassa innan du börjar jogga – annars är risken stor att du skadar dig och/eller tröttnar på träningen.