Variera träningen för optimalt resultat

Kroppen vänjer sig snabbt vid träningen du gör och det är vanligt förekommande att uppnå en platå där kroppen inte längre reagerar på träningen. Att variera träningen är därför ett bra sätt för att få igång kroppen igen.

När man tränar regelbundet är det lätt att hamna på en platå – en tid då kroppen inte längre reagerar på träningen som förr. Det beror på att man är för ensidig i träningen och behöver variera sin fysiska aktivitet för att kroppen ska börja reagera på träningen igen. Det finns många sätt att variera träningen på.

Variera träningen efter din förmåga

Är man nöjd med den platå man har hamnat på kan man fortsätta göra precis det som man redan gör. Men är man sugen på att gå ner mer i vikt, bygga mer muskler eller få ännu bättre kondition bör man variera träningen. Antingen genom att träna mindre eller mer, träna kortare eller längre stunder, utföra intervallträning då och då eller lyfta tyngre. Ditt mål med träningen och din förmåga att prestera avgör hur du bäst ska handskas med din platå. Ibland kan det vara gynnsamt att minska på träningen ett tag för att sedan kunna rivstarta på din platå och snabbt ta dig upp på en högre nivå.