Ge kroppen rätt näringsämnen för att fungera optimalt

Kroppen är som en maskin som kräver rätt bränsle för att fungera optimalt. Får den inte vad den behöver kommer det resultera i näringsbrist och en sjuk kropp som fungerar dåligt på alla plan. Se till att få i dig rätt näring från kosten för att inte riskera din hälsa.

Kosten är vårt bränsle som vi behöver för att fungera på topp. Tyvärr innehåller maten väldigt lite näring på grund av snabbproducerad mat som inte får tiden att hämta näringen från jorden under tiden den gror, men näringsfattiga jordar är också en bidragande faktor. Det skapar näringsbrist trots att man väljer att äta nyttigt i form av exempelvis grönsaker. Många får därför näringsbrist trots goda matvanor och tvingas därför komplettera med kosttillskott.

Välj kosttillskott efter din diet

Beroende på vad du äter kan det finnas olika kosttillskott du behöver för att optimera din diet. Ingår mycket kött i din kost behöver du inte bry dig om att få i dig järn, men är du exempelvis vegan finns det en del kosttillskott du bör ta för att få i dig den näringen du behöver och som du inte får från kött. Exempelvis är vitamin K bra för blodet och får det att koagulera. Vitamin K finns i kött och veganer får ofta anemi som orsakas av brist på järn och vitamin K från kosten.

De flesta människor har brist på zink och selen. Zink är en antioxidant som bland annat finns i musslor och medelhavskost. Zink ser till att hålla kroppens immunsystem på topp, så vi inte blir förkylda. Den gör även att håret, huden och naglarna håller sig friska.

Selen finns i jorden, men Sveriges jordar är fattiga på selen och därför kan vi behöva tillskott. Selen är ett grundämne och skyddar kroppens celler mot oxidation.

Jod är ett annat grundämne som kroppen behöver för att sköldkörteln ska fungera. Många ligger i riskzonen att utveckla struma på grund av att jodberikat bordssalt på senare år har bytts ut mot det mer populära och moderna havssaltet, som inte innehåller något jod alls. Jod är viktigt framför allt i fosterstadiet, men även genom hela livet för att inte riskera att utveckla struma. Struma var en vanligt förekommande sjukdom under 1800-talet och början på 1900-talet, tills man började tillsätta jod i bordssalt under 1930-talet.