Kom i form med rätt kost för dig

Nu för tiden finns det mängder av olika alternativ att välja mellan när det kommer till kost och dieter. Vissa kör stenhårt på veganism medan andra bara äter rått kött. Det finns oändligt många dieter att välja mellan och vissa sticker ut mer än andra.

När du ska försöka få bättre hälsa är det oftast kosten du fokuserar mest på. Många väljer en diet för en kort period och andra väljer att helt lägga om sina kostvanor till en helt ny livsstil. Det som avgör vilken diet man väljer är oftast en blandning av den personliga inställningen till dieten samt hur den fungerar att utöva rent praktiskt i vardagen.

Tallriksmodellen – bra eller dålig?

Vi är många som är uppväxta med tallriksmodellen, det vill säga den rekommenderade kosten från Livsmedelsverket som lärde oss vad vi skulle äta. I takt med internet har många fler varianter på dieter spridit sig och tallriksmodellen är inte längre en lika självklar modell att sträva efter. Det är många som har haft problem med sina magar och funnit att boven varit just tallriksmodellen.

Glutenintolerans eller överkänslighet mot toxiner från växter är en av anledningarna till att folk fått problem med magen. Genom att undvika spannmål i form av pasta, bröd och fullkornsprodukter har många upptäckt att magen och ämnesomsättningen fungerar mycket bättre.

Vad mår du bäst av att äta?

Alla är olika – även magarna. En del kan äta spannmålsprodukter utan problem medan andra inte alls mår bra av det och upplever både uppblåsthet, magknip och viktuppgång. Om du upplever någon form av uppblåsthet i magen, magknip eller andra symtom som får magen att kännas i obalans, bör du ta reda på vad orsaken kan vara. En välmående mage ska inte vara uppblåst, gasig, göra ont eller på andra sätt vara ur balans. Du bör vara medveten om att allas magar är olika och klarar av att smälta olika livsmedel på olika sätt. Tarmfloran varierar hos alla människor och gör att vi processar maten olika. Kanske är det stark mat du inte tål eller gluten, laktos, toxiner från växter, fibrer eller kolsyra. Allt av det kan nämligen ge dig magproblem av olika slag.

Dieter att välja mellan

Det finns nästan lika många dieter att välja mellan som det finns människor på jorden. Några som sticker ut är Carnivore-dieten som enbart går ut på att äta rått kött. Veganism är extremt åt andra hållet. LCHF (Low Carb High Fat) innehåller mer fett än vanliga måltider och är fattiga på kolhydrater i alla former – inklusive frukt och grönsaker. 5:2-dieten går ut på att äta normalt fem dagar i veckan och fasta i två.

För att ta reda på vilken diet som passar dig bäst bör du försöka lära känna din kropp så bra du bara kan. Kanske är det något livsmedel du inte tål, kanske mår du bra av att fasta och låta magen vila eller så tycker du kanske att det är praktiskt att bara äta rått kött.