Dålig ekonomi ger dålig hälsa

En viktig faktor att ta hänsyn till när det gäller hälsan är faktiskt sin privatekonomi. Om man ständigt är orolig över hur man ska kunna betala räkningarna varje månad kommer det medföra en sämre hälsa. Därför gäller det att ta tag i sin ekonomiska situation som en väg mot bättre hälsa.

Stressad över ekonomin? Gör så här

Alla typer av långvarig stress påverkar kroppen negativt. Varför vi är stressade spelar mindre roll, huvudsaken är att stressen inte är långvarig och/eller abstrakt. När vi lever med en långvarig stress får kroppen svårt att fungera optimalt, dels på grund av hur vi agerar när vi är stressade, men även på grund av att kroppsfunktionerna sätts ur spel. Att leva med en abstrakt stress är inte heller bra. Då vet vi nämligen inte hur vi ska göra för att bli av med stressen.

Är du enbart stressad över ekonomin? Då vet du orsaken till din stress och kan därmed göra något åt det. Många har svårt att förbättra sin ekonomiska situation, men det går om man vet hur man ska göra.

Det första du bör göra är att se över dina lån. Lån är en av de största utgifterna som folk har eftersom räntorna gör lånen mycket kostsamma. Är du en privatperson och har många smålån med höga räntor kan du skaffa ett samlingslån för att minska utgifterna. Om du är företagare och behöver ta ett lån kan du se till att skaffa en bra ränta på ditt lån så att du slipper få ångest över hur du ska finansiera återbetalningen. Men om du redan har ett lån som företagare kanske du kan byta långivare och få ett bättre låneerbjudande när det kommer till räntesatsen.

När du inte har några dyra lån gäller det att strypa utgifterna och öka inkomsterna. Det kan verka tråkigt att ”jobba mer och leva mindre”, men det måste du för din hälsas skull.