Undvik tandimplantat

En god munhygien är viktigt för att må bra. Med en god munhälsa slipper man dyra tandläkarräkningar och kan leva ett normalt liv utan smärta eller obehag. Dock är det vanligt att problem i munnen snabbt försämrar hälsan på många plan och därför är det viktigt att göra vad man kan för att främja en god munhälsa.

Ta hand om munnen och tänderna

De flesta vet att man bör borsta tänderna två gånger om dagen för att slippa hål i tänderna. Men ibland räcker inte det. Många lider av fel pH-värde i munnen, vilket antingen kan bidra till att tänderna fräts sönder av saliven eller att tandsten bildas. Rätt pH-värde i saliven ska vara neutralt för att tänderna inte ska ta skada. Man kan enkelt mäta sitt pH-värde i munnen genom att köpa pH-stickor på apoteket. Men oftast kan man ana hur man ligger till enbart på vilka problem man har i munnen. Ett tandimplantat kan bli nödvändigt om man inte tar hand om sina tänder. Men de flesta vill undvika ett implantat då det är en dyr åtgärd som många inte har råd med.

För att balansera ut pH-värdet kan man komplettera tandborstningen med exempelvis munskölj som är speciellt framtagen för att återställa ett pH-värde i obalans. Men vad man äter och dricker spelar också roll. En person som har ett surt värde och lätt får hål i tänderna bör undvika att äta och dricka något med socker i. Det inkluderar även saft, juice och frukter. En person som har ett basiskt värde bör istället vara noga med att rengöra tänderna och skrapa bort plack som bildas dagligen. På så vis förebygger man att problem som tandsten uppstår och slipper andra hälsoproblem som kan uppkomma till följd av en dålig mun- och tandhälsa. Men regelbundna tandläkarbesök är också viktiga.