Helhetstänk vid missbruksproblem

Alkohol- och drogproblem är vanligare än du förmodligen tror. Speciellt alkohol har en lömsk tendens att smyga in och ta över oss utan att vi märker det, och när vi väl blir medvetna om det har det ofta gått alltför långt. Missbruk påverkar alla aspekter av livet men det finns sätt att komma ur det.

Erfarna proffs erbjuder hjälp

Alla former av missbruk är svåra att ta sig ur, och det är inte alltid den utsatta personen vill ha hjälp. Antingen på grund av att hen inte anser sig ha ett problem eller för att personen i fråga inte vill sluta använda sin drog. Situationen blir svår både för personen med beroendet och alla i hens närhet. Familj och vänner behöver hjälp för att lära sig hur de bäst hanterar och pratar om problemet och hur de kan erbjuda stöttning, likväl som chefer och arbetskamrater behöver sin form av hjälp. Personerna på företaget Ljungsjöberg erbjuder professionell hjälp utifrån en modell de själva arbetat fram. De har personlig erfarenhet av missbruksproblem och har med den bakgrunden kunnat hitta lösningar som fungerar. De hjälper även till i arbetet att förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatser, vilket kan ge stöttning om någon upplever att de är nära gränsen för missbruk.

Bra kost och rörelse viktigt

När det gäller missbruksproblematik är det viktigt att ha ett helhetstänk när man tittar på lösningar och stöttning. Om personen med beroendet tar emot professionell hjälp är det fantastiskt bra då det ger stora möjligheter till bättre och långsiktig hälsa. Tillbaka i verkligheten blir det viktigt att fortsätta tänka på att ge kroppen de bästa förutsättningarna för god hälsa. Som närstående kan du se till att det finns varierad och hälsosam mat tillgänglig. Tänk bra fetter, näringsrika livsmedel, fibrer, antioxidanter och vitaminer. Drick mycket vatten utspritt under dagen så att kroppen får hjälp att rena organen, smaksätt det gärna med citron, örter, gurka, blåbär… Det finns mycket gott att välja på. Har ni möjlighet så besök gärna en näringsterapeut för att kolla upp näringsstatus. Där får ni hjälp med att se över vilka eventuella kosttillskott som kan stötta kroppen ännu mer och om det finns annat att tänka på för att optimera hälsan. Ge er ut på promenader eller försök inspirera till annan träning som uppskattas.

Glöm inte bort dig själv

Som närstående är det oerhört tufft att se en vän eller familjemedlem vara fast i ett missbruk. Det är inte lätt att veta vad som är rätt sorts hjälp, så det är viktigt att försöka hitta hjälp för er också. Det är heller inte fel att besöka en samtalsterapeut så att du kan få ur dig känslor som behöver ventileras. Läs på och lär dig om hur du kan hjälpa personen nära dig som lider av missbruksproblem men glöm inte bort att du också kan behöva stöttning.