Hälsosam hemmaodling med appen Planta

Bra mat och regelbunden motion är ett vinnande recept för ett hälsosamt liv. Odlar du dessutom dina egna grönsaker eller örter får du inte bara rena, garanterat giftfria livsmedel utan också en kul sysselsättning. Hälsoexperter betonar ofta hur viktigt det är att kropp och sinne är i harmoni och att syssla med trädgårdsmästeri, oavsett om du har en trädgård eller några krukor i fönstret, är det mycket tillfredsställande.

Om du är lite osäker på hur du ska sköta om dina växter eller vill ha rådgivning för att komma vidare finns det en fantastisk app hos https://getplanta.com/ som kan bli ett enormt värdefullt verktyg. Här kan du identifiera hundratals växter, få skötselråd och påminnelser om vad varje individuell planta behöver. Du kan också mäta ljusförhållandena för att dina växter ska stå rätt och om det skulle uppstå något problem kan du vända dig till Dr. Planta som hjälper dig att vårda växter som inte mår så bra.

En bra början

Beroende på hur mycket tid och plats du har kan du börja med att skaffa några enkla örter som växer frodigt och är enkla att sköta om. Bra kryddor för krukodling är exempelvis timjan, persilja och basilika och du kan ha dem i trädgården, på balkongen eller i köksfönstret. För dig som är lite mer experimentellt lagd kan en hydroponisk odling vara spännande och förutom kryddor kan du även odla sallad, chili, körsbärstomater och jordgubbar året om.

Olika växter innehåller olika nyttoämnen och kan hjälpa din kropp att bygga upp ett bra immunförsvar, motverka inflammationer och skydda cellerna. Ingefära har antiinflammatoriska egenskaper medan chili får fart på fettförbränningen. Persilja är rik på järn och timjan innehåller mycket C-vitamin. Basilika är inte bara fullt av nyttoämnen utan används även i många kulturer mot ångest och nedstämdhet och får den stå i fönstret lär den skrämma bort både myggor och onda andar.

Enkla recept

Dina växter är inte bara en fröjd för ögat utan också en mycket rik källa till näring. Du kan enkelt integrera dem i mellanmål och drycker för barn och vuxna, exempelvis en god macka med keso och krasse, en fruktsmoothie med mynta eller en enkel tomatsallad med basilika. Förutom nyttigheten i sig smakar det himmelskt och allt blir ju extra gott när det kommer från den egna skörden. Det är också ett smart sätt att få barn att vilja äta mer grönt.

Ett friskt hem

Glöm inte heller att det är både vackert och nyttigt att omge dig med växter hemma. Det renar luften och ger harmoni och liv i inredningen. Placera dem i olika rum och med olika metoder, exempelvis i hängkorgar eller på piedestaler, bredvid fotografier eller i bokhyllan. Vissa växter är särskilt bra på att fånga upp skadliga ämnen och strålning från elektronik, exempelvis guldpalmer och kaktusar. Andra håller luften fräsch och fuktig, som svärmorstunga och ampellilja.

Fördelarna med att odla hemma är med andra ord enorma och tack vare Planta kan nu alla bli skickliga trädgårdsmästare. Det kommer berika ditt liv på fler sätt än ett och ge din kropp en välbehövlig hälsoboost.