Boosta hälsan med fasta

Att fasta är långt ifrån ett nytt fenomen. Inom många religioner ingår fasta som en naturlig del av ritualer. Idag har det blivit en trend att fasta och många dieter inkluderar fastan som en metod att gå ner i vikt och uppnå bättre hälsa.

Många har hört talas om fasta i olika former. Det finns också många anledningar till varför man fastar, varav den religiösa orsaken är vanlig, exempelvis inom kristendom och islam. På senare år har fastan börjat ingå i olika dieter. Tidigare har råden kretsat kring att äta regelbundet och hålla blodsockret på en jämn nivå. Nu visar nya studier att det finns många hälsofördelar med att fasta.

Insulinet är boven till allt ont

Insulin är ett hormon som utsöndras varje gång du äter. Dess funktion är att ta hand om sockret i blodet och förvandla det till fett, så att sockret inte stannar kvar i blodet. Att ha socker i blodet är giftigt och skadar organen, därför är insulin bra, men det är inte bra i för stora mängder. Så länge insulin finns i blodet blockeras kroppens tillväxt- och läkningshormon (HGH) som återbygger och stärker kroppen.

Att gå ner i vikt är omöjligt med för höga insulinhalter i kroppen eftersom kroppen slutar använda kroppsfettet som bränsle (ketos) när insulin utsöndras. Det beror på att kroppen först vill använda sockret i blodet som bränsle och göra sig av med det giftiga blodsockret så fort som möjligt och kroppens fettlager blir därför en sekundär energikälla.

För mycket insulin skapar inflammation i kroppen och genom att insulin även blockerar HGH förvärras situationen, vilket kan leda till diabetes med en mängd andra sjukdomstillstånd som följd.

Att minska insulinnivåerna i kroppen kommer därför göra kroppen friskare och starkare både på lång och på kort sikt. Många märker snabba resultat av att fasta i form av viktnedgång, mindre vätska i kroppen och mer energi.