God hygien bidrar till bättre hälsa

De allra flesta tänker att hälsa betyder att man ska äta bra och träna mycket. Men en sak som många inte tänker på är att för att hålla oss friska är det viktigt att vi tar hand om oss. Både fysiskt och psykiskt. I det här inlägget får du tips på några saker du kan göra för att få en bättre hygien och därmed en bättre hälsa.

Tänderna

Det är kanske inte det roligaste att spendera ett par minuter på morgonen och ett par minuter på kvällen på att borsta tänderna. Men det är viktigt för din hälsa. Tar du inte hand om din munhälsa så kan det resultera i att du får karies vilket i sin tur resulterar i hål i tänderna som gör ont och du behöver gå till en tandläkare för att laga dem. Borsta tänderna dagligen, använd tandtråd och gärna munskölj för att undvika tandläkarbesöket. Glöm inte bort att byta ut din tandborste med jämna mellanrum. Särskilt efter att du varit förkyld och när tandborsten börjar bli sliten.

Kroppen

När det kommer till vår personliga kroppshygien är det viktigast att du känner dig fräsch. Men faktum är att det inte är bra att tvätta sig alltför ofta då vi behöver ett visst lager av bakterier och fett för att skydda mot sjukdomar. Därför är det bättre att fräscha upp sig med deodorant eller parfym mellan tvättningarna. Det finns många väldoftande och populära parfymer. En av dem är hugo boss som funnits sedan 1985 och går att köpa i fysiska butiker och i de som finns online.

Om du har torr hud så är det viktigt att du ger huden mycket fukt. Det kan du göra genom att smörja in kroppen med kroppslotion, body butter eller en välvårdade olja. Till exempel kokosolja.

Något som är viktigt för din hälsa är att skydda dig mot solens strålar. Om du inte använder dig av solskydd när du vistas i stark sol finns risken att du får brännskador, hudsjukdomar och i värsta fall hudcancer.

Ansiktet

Den kroppsdel som vi utsätter allra mest för smuts och orenheter är ansiktet eftersom det är den enda delen av kroppen som vi inte täcker. Kolla upp vilken sorts hudtyp du har och använd hudvård därefter. Om du har problem med din hud kan du gå till en läkare och få rekommendationer och mediciner mot till exempel akne eller eksem. Glöm inte att smörja in ditt ansikte med solskyddsfaktor om du vistas i solen.

Tvätta händerna

Det allra bästa du kan göra för att skydda dig mot sjukdomar och bakterier är att regelbundet tvätta händerna. Det gäller både när du varit på toaletten, men också när du kommer hem från att till exempel ha varit i en offentlig miljö som i matbutiken eller på jobbet. Det är också bra att tvätta händerna innan du äter. Om du inte har tillgång till tvål och vatten går det bra att använda sig av handsprit.